2012. január 31., kedd

Készülőben: Földrészes mesekönyv

Szép csendben, viszont annál intenzívebben készül az a mesekönyv is, amelyet a 2011/2012-es NKA-alkotói ösztöndíjnak köszönhetően van lehetőségem írni. A szöveg júniusra lesz kész.
A mesekönyvben földrészes mesék lesznek, vagyis olyan történetek, amelyek a világ különféle kontinenseihez kapcsolódnak.
A kötetet lehet majd használni utazás előtt, közben, és után, hogy az idegen kultúrák felfedezése még nagyobb élmény legyen a család számára.
A könyv különlegessége, hogy ismét együtt dolgozhatok egy nagyon kedves és tehetséges illusztrátorral, akinek a képeiért rajongok. Már a Maja tizenkét babájánál is nagyon örültem, hogy Szegedi Katalin festette meg a könyv képeit, most pedig szinte ujjongok.

2012. január 17., kedd

Író-olvasó találkozók





Talán nem mindenki tudja, hogyan is zajlanak ezek a találkozók. Könyvtárosoknak, pedagógusoknak lehet segítség ez a pár kép és mondat.

Iskolákban rendhagyó irodalomórákat szoktam tartani felolvasással, játékos feladatokkal, bábozással.

Könyvtárakban a korosztálytól függően vetítek filmet (Tesó-ügy, Ovi-ügy, Doki-ügy, Gréta garbója), vetítek képet és mesélek (Lámpalány meséi, Bögreúr meséi, A csodálatos szemüveg, Maja tizenkét babája) bábozok (Bögreúr meséi, Ritmikus gyerekversek, Maja tizenkét babája), lapozok papírszínházat (Lássuk a medvét!), beszélgetek és játszom (Azurro, A fehér hercegnő és az aranysárkány, Gréta garbója) a gyerekek intenzív bevonásával.

Mivel igen sokféle korosztálynak írok, így szerencsés vagyok, mert a legtöbb korcsoportnak tudok készülni valami érdekességgel a meséimmel kapcsolatban.
A találkozók nem csak Budapesten, hanem szerte az országban mindenhol zajlanak.

Készülőben: Seprűsrác meséi

A Rufusz Rafaeles sorozat harmadik része, a Seprűsrác meséi áprilisra fog megjelenni a Pagony kiadó gondozásában. A rosszalkodós meséket Gyöngyösi Adrienn már el is kezdte illusztrálni, izgatottan várom a képeket.

A könyv belső meséiben mindenféle különös lény fog szerepelni. A békegalambokat már említettem, de lesznek például az egyik történetben felhőlények is.

Régi kedvencem az ég, és mindenféle égi lény a madaraktól kezdve az angyalokig, ezért született egy ilyen égi mese is a kötet írásakor.

2012. január 13., péntek

Készülőben: Madárasszony

Könyvhétre egy különleges meglepetéssel készülök. A Libri kiadó gondozásában fog megjelenni az első felnőtt regényem Madárasszony címmel. Felnőtt verseskötetem már ugyan volt egy, és előtte antológiákban is publikáltam felnőtt prózákat, de önálló regényem még nem látott napvilágot.

A könyv egy madarásznő szenvedélyesen megrázó életét mutatja be több látószögből. Családtagjai és a barátai emlékeiből egy furcsa, ellentmondásos kép áll össze az asszonyról.

Az emlékezés a természet érdekes jelenségein keresztül történik: olyan dolgokat tudhatunk meg az egyes állat- és növényfajokról, hogy nem győzünk csodálkozni, mennyi csodálatos lény él körülöttünk.